Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

FDM leasingkontrakt giver tryghed

FDM leasingkontrakt leasingbil

Når du privatleaser, skal alle dine rettigheder i praksis findes i din leasingkontrakt. Købelovens forbrugerbeskyttelsesregler gælder ikke for privatleasing, fordi du ikke køber bilen. Med FDM leasingkontrakt har du større tryghed, når du privatleaser.

Siden privatleasing første gang så dagens lys, har FDM arbejdet for tryghed i leasingkontrakterne. FDM har sammen med finansieringsselskabernes interesseorganisation, Finans og Leasing, udarbejdet en leasingkontrakt, der tilgodeser begge parters interesser på en fornuftig måde ved privatleasing. Der er med andre ord skabt en god balance i FDM leasingkontrakt mellem begge parters pligter og rettigheder. Selv om du bruger FDM leasingkontrakt, kan der stadig opstå noget uforudset. Derfor er det stadig en god idé, at du sætter dig ind i leasingkontrakten, inden du skriver under.

SE OGSÅ: FDMs bilguide med de aktuelle biler på markedet

Er privatleasing for dig 

Se efter dette logo, når du privatleaserLeasingaftalen vedrører først og fremmest dine rettigheder og pligter. Den fortæller derfor ikke, om det kan betale sig for netop dig at lease, ligesom den heller ikke fortæller, om privatleasing i øvrigt er noget for dig overhovedet. Så selv om FDM leasingkontrakt skaber god sikkerhed, skal du stadig overveje, om privatleasing er for dig eller om du skal købe bilen i stedet.

Se også FDMs eksperter forklare om FDM privatleasingkontrakt:

 

 

LÆS OGSÅ: Plusser og minusser ved privatleasing

Se her nogle af de vigtigste elementer i FDM leasingkontrakt

Fast pris

Leasingkontrakten bygger på fast pris, så du ikke risikerer, at fx en renteændring gør leasingydelsen meget højere, end du regnede med fra begyndelsen. Kun ved helt ekstraordinære forhold som fx ændringer i momsen, vil leasingydelsen kunne ændres. Husk at du ud over leasingydelsen selv skal stå for ejerafgift og forsikring på samme måde som hvis du ejede bilen.

En måneds opsigelse

Du har ret til at opsige leasingaftalen med én måneds varsel efter 11 måneder. Det betyder, at du kan komme ud af kontrakten efter i alt 12 måneder, herefter med én måneds varsel, og der er ikke knyttet andre gebyrer til opsigelsen.

Er det en meget billig bil, hvor den samlede årlige leasingydelse ikke overstiger 20.000 kr., skal du kunne komme ud allerede efter i alt 6 måneder, men stadig med en måneds varsel. Der er dog kun få kontrakter med så lav leasingydelse på markedet.

Husk, at du mister hele førstegangsbeløbet. 

Uopsigelig for leasingselskab

Leasingselskabet har ikke ret til at opsige aftalen, men selvfølgelig kan de ophæve den, hvis du fx ikke betaler.

Hvis bilen går i stykker

Går bilen i stykker, har du grundlæggende samme rettigheder som du vil have efter købeloven. Da køb og leasing er grundlæggende forskellige koncepter, kan man heller ikke overføre købelovens regler direkte til leasing, men det er lykkedes at gøre det tilnærmelsesvist. Bliver det nødvendigt at ophæve leasingaftalen, fordi bilen er defekt, får du som udgangspunkt hele førstegangsbeløbet retur.

Garanti i hele leasingperioden 

Desværre har langt fra alle biler en fabriksgaranti, der er lige så lang som en normal leasingperiode. Leasingkontrakten løser det problem, så du er stillet som om du har garanti i hele leasingperioden. Husk dog på, at det ikke er alle defekter, der er omfattet af en garanti – fx normal slid på bremser osv.

Fuld service

Leasingkontrakten indeholder fuld service for bilen herunder fx også slid på bremser. På dette punkt kan der være forskel på dækningen af serviceaftalerne, men bilen er altid mindst sikret service svarende til det, som servicebogen kræver. Med købelovslignende reklamationsregler, garanti i hele leasingperioden og fuld service skulle du være godt dækket ind for langt de fleste reparationsudgifter, der kan komme på bilen.

Brug af bilen

Hvem må bruge leasingbilen? Det må du selv og din husstand. Og du må også gerne lejlighedsvis udlåne til familien og omgangskredsen, altså stort set som hvis du selv ejede bilen. Husk dog at du stadig har ansvaret for bilen, mens den er udlånt.

Totalskade og tyveri

Under normale omstændigheder vil aftalen blot ophøre, eller leasingselskabet vil stille en tilsvarende bil til din rådighed i resten af perioden. Hvis den forsikring, du har tegnet, giver nyværdierstatning til leasingselskabet, hvis tyveriet/totalskaden sker i bilens første leveår, vil du også få førstegangsbeløbet refunderet forholdsmæssigt. Derfor kan det have betydning for din retsstilling ved totalskade i det første år, hvilken forsikring du har valgt at tegne.

Skrammer og buler ved tilbageleveringen

Du kan nok ikke helt undgå småskrammer. Derfor er det vigtigt, at alt går rigtigt for sig, når du afleverer bilen igen. De enkelte leasingselskaber må godt stille individuelle krav til bilens stand ved tilbageleveringen, men fælles for dem er i korte træk, at bilen skal være uden skader, men den må godt i øvrigt bære præg af at være brugt. Leasingkontrakten sikrer dig ret til at være til stede, når bilen gennemgås, ligesom det skal være en uvildig, der gennemgår bilen.

LÆS OGSÅ: Når leasingbilen skal retur

Du hænger ikke på restværdien

Da du ikke ejer bilen, har du ikke noget at gøre med bilens gensalgspris efter endt leasingperiode. Det er vigtigt, at man som forbruger ikke påtager sig risikoen for bilens restværdi, da det netop er restværdien, som ofte er afgørende om økonomien holder eller ej. 

Anden leasingkontrakt

Hvis du vælger at lease på en anden kontrakt end FDMs, skal du gennemgå den grundigt. Du skal under alle omstændigheder kigge efter, hvordan ovenstående punkter er behandlet i kontrakten. Som medlem af FDM kan du altid kontakte FDMs jurister, som kan gennemgå kontrakten med dig, inden du skriver under.

KONTAKT: Skriv til FDM's rådgivning

FDM anbefaler også om privatleasing:

Prøv FDMs leasingguide og få overblik over de aktuelle tilbud på leasingbiler 

Læs alt om privatleasing på fdm.dk

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen