Bliv medlem af FDM i dag

- og få en masse fordele til dig og din bil
Bliv medlem

Guide til trygt bilkøb

Få et sikkert bilkøb. Foto: Billedbank

Står du overfor bilkøb, kan du finde gode råd til at sikre dit bilkøb her.

Uanset om den kommende bil skal være fabriksny eller brugt, kan du gøre meget for at sikre dig et godt bilkøb.

Undersøg bilmarkedet

Det kan betale sig at begynde dit bilkøb hjemme ved computeren. Få et overblik over bilmarkedet, inden du tager ud at kigge på biler. Gør op med dig selv, hvilken type bil du og familien har brug for og i hvilken prisklasse, den skal ligge. Brug internettet til at tjekke prisniveauet for de biler, du er interesseret i.

LÆS OGSÅ: Sådan undersøger du bilmarkedet 
TAG TESTEN: Find den bil, der passer til dig på biler.dk

Ny eller brugt

Det er svært at svare entydigt på, om det bedst kan betale sig at købe ny eller brugt bil. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger. Her gælder det blandt andet om at se på jeres behov på længere sigt og økonomien. Desuden har det betydning, hvordan bilmarkedet generelt ser ud. En fabriksny bil kan have den fordel, at den ofte er udstyret med det nyeste sikkerhedsudstyr, og der i de første år er fabriksgaranti på bilen. Du vil derfor i en årrække ret præcist kende bilens omkostninger.

Ulempen kan være, at du ikke kender bilmarkedet fremadrettet og derfor ikke kan være sikker på, hvad bilen er værd, når du skal af med den igen. En brugt bil giver ofte mulighed for at få en lidt større bil, end hvad du kunne få af fabriksny bil for de samme penge. Til gengæld er der på en brugt bil ofte ikke længere fabriksgaranti på bilen, og du skal derfor beregne udgifter til diverse reparationer. Hvis du er interesseret i brugt bil, men ikke ved hvor du skal begynde at kigge, kan du begynde i FDMs Brugtbilvælger. Her kan du finde inspiration til en række brugte biler udvalgt af FDMs bileksperter ud fra krav om høj sikkerhed og teknisk standard.

FDMs BRUGTBILVÆLGER: Hvilken brugt bil passer til dine behov?

LÆS OGSÅ: Skal jeg vælge ny eller brugt?

Benzin eller diesel

Grundreglen er, at hvis du primært kører korte ture med din bil, bør du overveje en benzinbil. Pendlerne, der bl.a. dagligt kører 30 km eller derover, kan derimod overveje diesel. En dieselbil er som udgangspunkt dyrere at reparere end en benzinbil. Via dette link kan du lave en beregning på, om det bedst kan betale sig at vælge benzin- eller dieselbil i din situation:

BRÆNDSTOFVALG: Hvornår kan jeg vælge dieselbil?

Styr på økonomien

Biløkonomi handler om, hvilken økonomisk ramme du har at handle bil for, forhandling af bilens pris og i sidste ende finansiering. Start inden dit bilkøb med at vurdere, hvad din økonomiske ramme er - og hold fast i den. Det er nemt at blive fristet af en anden model eller ekstraudstyr. Uanset om du køber ny eller brugt bil, er bilens pris altid til forhandling. Start med at forhandle en god pris på bilen og derefter ekstra udstyr til bilen. Ser du på ny bil bør du også tage bilens garanti med i dine økonomiske betragtninger. Overvej også en service- eller reparationsaftale på den nye bil. Overvejer du brugt bil, skal du i dit bilbudget beregne, at skulle betale årlige reparationer på bilen. Der er mange muligheder for at finansiere dit bilkøb. Du kan få billån hos både bilforhandlere, banker og realkreditinstitutter. Der kan være tusindvis af kroner at spare ved at vælge det rigtige billån, så brug god tid på at indhente tilbud til sammenligning. Det samme gælder priser på bilforsikring.

LÆS MERE: Find det rigtige billån

LÆS HER: Læg dit bilbudget

Tjek den brugte bil før bilkøb

Uanset om du køber brugt bil hos en forhandler eller privat, er det vigtigt at tjekke bilen grundigt. Dels bør du prøvekøre bilen, og dels bør du gennemgå bilen for fejl og mangler. Du kan selv gennemgå en række ting på bilen og bruge FDMs tjekliste undervejs. Det kan også være en god ide at få foretaget en brugtbiltest hos FDM for at finde eventuelle skjulte fejl og mangler, der bør udbedres før købet.

HENT HER: FDMs tjekliste

LÆS MERE: FDM brugtbiltest

Slutseddel og forbehold

Når du er klar til dit bilkøb, skal der udarbejdes en slutseddel. Et bilkøb kan ikke fortrydes, når du først har skrevet under på din slutseddel. Du kan dog tage et forbehold for, at FDM kan godkende handlen, hvis du køber bil af en erhvervsdrivende. 

Køber du bilen privat, kan du hente FDMs slutseddel, som du og sælger skal udfylde og underskrive. Husk at undersøge, om der er restgæld i bilen, inden du køber den. Omregistreringen af bilen kan du og den private sælger foretage på et af FDMs testcentre eller via SKAT's hjemmeside. FDM anbefaler, at I omregistrerer bilen sammen, inden bilen overdrages.

LÆS OM: Omregistrering af bilen

Køber du bilen hos forhandleren, har han normalt sin egen slutseddel. Du bør medbringe FDMs tillæg til slutseddel for at sikre dig bedst muligt. Desuden bør du tage forbehold for, at FDM kan godkende handlen. Dette er allerede fortrykt på FDMs tillæg til forhandlerens slutseddel. Efterfølgende sender du slutsedlen til FDM og får en juridisk gennemgang af aftalen.

I 2016 gennemgik FDM over 1000 slutsedler og så kun en slutseddel, der ikke var bemærkninger til.

FDM SLUTSEDDEL: Hent eller upload slutseddel

FDM Slutseddel app

FDMs slutsedler til handel med brugt bil er også tilgængelig som app. App'en kan både hentes i AppStore og Androids Play Butik. I app’en kan du:

  • Oprette og gemme dine slutsedler til handel med brugt bil
  • Underskrive slutsedlen digitalt
  • Sende slutsedlen som pdf direkte fra app'en til modparten eller FDM
  • Tjekke bilens synshistorik og kilometerstand
  • Få information om hvorvidt der er restgæld i bilen

HENT: FDM slutseddel som app

E-bog om bilkøb

Hent også FDMs populære e-bog om at købe bil. Den er skrevet af FDMs eksperter til dig, der måske køber ny eller brugt bil for første gang – eller dig, som bare gerne vil klædes ordentligt på, før du siger ja til noget.

DOWNLOAD: FDMs e-bog om bilkøb

FDM anbefalinger til dig om bilkøb: 

Når du køber brugt bil hos forhandler

Skriv til en rådgiver hos FDM

Bliv medlem af FDM
 

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

12 kommentarer

  Opret ny kommentar
Rediger
 |  Skrevet af: Mogens Hansen
Quoting: Jesper Nielsen
#12Fordi du har været uheldig med din Ford, kan man ikke skære alle over én kam. Der kører i millionvis af Ford-biler rundt på vejene, så helt tossede kan de ikke være.
Jeg kører ikke Ford p.t.
Mogens Hansen
Rediger
 |  Skrevet af: Jesper Nielsen
#11Hej Alle
Jeg kan kun anbefale FDM´s medlemmer at holde sig fra biler produceret af FORD,
jeg har vundet en ankesag over dem, og på den måde er det muligt for dem at slippe for at få bilen til at virke som den skal, ved at betale en kompensation på få tusiende kroner.
Bilen var fabriks ny og sagen har taget næsten 3 år.
Rediger
 |  Skrevet af: Christen Christensen
Quoting: Flemming Kokholm
#10For 30 år siden og før da var rød en økonomisk sikker bilfarve. "Ligner en brandbil / sportsvogn, far"-effekten sikrede salget som brugt. Men midt i 1970´erne blev farvepigmenter indeholdende cadmium forbudt internationalt. Det betød, at mange røde biler hen ad vejen blev kedeligt blegrøde og derfor svære at sælge som brugte.

De fleste bilmærker har vist nu løst det problem (klar toplak ?).

Har selv købt en rød Honda Civic 1,8 Sport i februar i år (fravalgte kedelig metallak til fordel for et nødhjulskit - kunne ikke drømme om at købe en bil uden reservehjul).
Rediger
 |  Skrevet af: Flemming Kokholm
#9Til Carsten Pehrsson
Kan kun give dig ret i, at de fleste biler er kedelige grå (og dermed mener jeg hvid, sort, sølvgrå), men jeg kan ikke give dig ret i, at FDM opfordrer til det. Jeg har netop bestilt en ny bil i rød, og sælgeren blev helt oplivet, da han hørte, hvilken farve, da de fleste biler, han solgte, var enten hvide eller sorte. Senere samme dag var jeg ved et stort indkøbscenter, og der var stort set kun de sædvanlige 3 kedelige farver :-). Det samme var iøvrigt gældende hos forhandleren.
På den anden side, med de priser på biler, der er her i Danmark, så bliver man jo næsten nødt til at vælge en "sikker" farve, hvis bilen skal kunne indbringe en rimelig salgspris engang.
Rediger
 |  Skrevet af: Carsten Pehrsson
#8Hej FDM
Jeg skal købe ny bil, køre 50.000km om året, diesel, egen firma bil...Har kørt en Grå Golf 1,6 tdi i 2 år nu... Ok bil... Men mega kedelig og snus fornuftig...
MEN vil ikke længere have en bil magen til alle de andres, grå og kedelige sort indv... Vælger nu en Volvo V40 Diesel, sandfarvet indvendigt og udvendig, med automat gear og navigation samt lidt udvendigt pep up... Gider ikke være passiv.. kan sgu ikke finde min Grå golf på parkerings pladsen blandt alle de andre grå-sorte biler... Hvorfor opfordre FDM os til at køre kedelige biler,, bare for at sikre et godt gensalg... Kan I ikke vågne op og opfordre den danske befolkning til at være lidt frisk med bilvalget ??? Når vi skal vælge bil er de fleste bilmærker, i mellem klassen, grå-sorte og røv kedelige fordi det er et sikkert salg til de kedelige Danskere.. Den kedelighed støttes af FDM... Vær nu lidt friske og opfordre Danskerene til at være lidt modige og sæt kulør på vejen..
Mvh Carsten 55 år og ikke kedelig..
Rediger
 |  Skrevet af: Palle Hamburger
#7Jeg overvejer at skifte min Chevrolet Captiva til en Renault Grand Scenic, jeg kunne godt tænke mig at høre hvordan den er at køre med som campingtrækker. Jeg har byttet min før 1700 kg tunge vogn til en mindre på 1300 kg.
mvh Palle
Rediger
 |  Skrevet af: Debbie Hedegaard
Quoting: Han Jørn Skade
#6Kære Hans

Jeg vil bede dig sende din forespørgsel til vores Rådgivning, som kan hjælpe dig med svar. Du kan skrive til os her:

http://www.fdm.dk/raadgivning/kontakt-fdm-raadgivning

Med venlig hilsen

Debbie Hedegaard
Webredaktør
Rediger
 |  Skrevet af: Hans Jørn Skade
#5Hej. Jeg har kig på en Ford Mondeo 2004 Diesel. Den står hos en forhandler i en forhandler annonce , men nederst i annoncen står der at det er kommisionssalg.
Kan forhandleren omgå garanti på bilsalget på den måde ?
Mvh. Hans
Rediger
 |  Skrevet af: Ida Marie Hertz-Holm
Quoting: Niels Lundbak
#4Hej Niels,

Jeg har rettet i din kommentar for at fjerne personfølsomme oplysninger.

Mvh. Ida, Onlinekoordinator, FDM
Rediger
 |  Skrevet af: Niels Lundbak
#3Jeg overvejer at skifte til en mikrobil i 100.000 kr. klassen. Mit spørgsmål er så hvilke fordele og ulemper der er ved en 4-cylindret koreansk bil i forhold til de benzinsparende 3-cylindrede biler, der er så moderne nu og hvor mange kilometer regner men med, de kan køre. Jeg har et kørselsforbrug på ca. 13-15.000 km/år. Venlig hilsen Niels Lundbak

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen