Bliv FDM medlem

- og få en masse fordele til dig og din bil

Pris 640 kr. pr. år. Svarende til 54 kr. pr. mdr.

Bliv medlem

Hvor sikker er den brugte bil?

Se hvad du skal lægge vægt på, hvis du ønsker en sikker brugt bil. Foto: Colourbox

Det er ofte prisen, der ses på, når der skal handles brugt bil. Sikkerheden bør dog vægte højt. Se hvad du skal lægge vægt på, hvis du ønsker en sikker brugt bil.

Overvejer du at investere i en ældre brugt bil, så er der sandsynligvis ikke samme sikkerhedsudstyr som i en ny bil. Det betyder ikke, at den brugte bil ikke er sikker, det betyder blot, at du skal være ekstra opmærksom på, hvilket udstyrsniveau den brugte bilen har.

Euro NCAP sikkerhedstest 

Siden midten af 90’erne har Euro NCAP sikkerhedstestet europæiske biler. Via et femstjernet pointsystem er biler testet for, hvor godt de klarer sig i en kollisionstest. Stjernerne er desuden givet efter hvilket sikkerhedsudstyr, bilfabrikkerne leverer bilerne med.

Som udgangspunkt er FDMs anbefaling, at en bil med fire stjerner fra Euro NCAP er en sikker bil at købe. Det er dog værd at huske, at jo ældre bilen er, jo større er sandsynligheden for, at de gamle fire stjerner ikke længere er på højde med de fire stjerner, der gives i dag. Samtidig er biler, der er nyere end 2015 testet efter en helt ny standard, hvor testresultater helt ned til tre stjerner faktisk er udtryk for en bil med et acceptabelt sikkerhedsniveau. Man skal derfor altid sammenholde antallet af stjerner med test-året.

SE STJERNERNE: Hvor mange stjerner har din bil?

Hvad bør du lægge vægt på?

Der udvikles løbende nyt sikkerhedsudstyr til bilerne. Hvis du ønsker et acceptabelt sikkerhedsniveau på din brugte bil, anbefaler FDMs eksperter, at du lægger vægt på følgende: 

  • Helst fire eller fem Euro NCAP stjerner
  • Der er gardinairbags 
  • Bilen har ESC/ESP (anti-udskridning, som har været EU lovkrav siden 2011 på nye personbiler)
  • Der er Isofix (hvis der skal børn i bilen)

Nye krav fra 2016

Euro NCAP strammer jævnligt kravene til bilernes sikkerhedsniveau. Fra 2016 skærpes kravene endnu en gang, hvilket betyder, at det nu bliver sværere for bilfabrikanterne, at opnå stjernerne. Det betyder også, at biler der fik minimum fire stjerner i 2015 ikke nødvendigvis kan opnå samme gode resultat i 2016. Vær derfor opmærksom på, hvad der udløste stjernerne før 2016.

LÆS OGSÅ: Sådan har Euro NCAP udviklet sig

Brug også FDMs brugtbiltest

Udover Euro NCAP’s sikkerhedstest, er FDMs test af brugte biler også en stor hjælp, når du skal købe brugt bil. FDMs eksperter går bilerne efter i sømmene og sammenholder fejlstatistikker og erfaringer på modelgenerationerne.

SE HER: FDMs test af brugte biler

Rådgivning om bilkøb

Som medlem af FDM kan du få hjælp til både det tekniske og juridiske, når du skal købe bil. Spørg eksperterne til råds undervejs.

Kontakt FDM Rådgivning

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen