Bliv FDM medlem

- og få en masse fordele til dig og din bil

Pris 640 kr. pr. år. Svarende til 54 kr. pr. mdr.

Bliv medlem

Brugt bil hos forhandler

Priser på brugte biler er til forhandling. Foto: Billedbank

Når du handler brugt bil hos en bilforhandler, har du rettigheder, som du ikke har, når du handler bil privat. Bilen koster derfor også tit mere end en tilsvarende bil købt privat.

At købe brugt bil kræver grundig forberedelse. Inden du sætter dig for at købe bilen, skal du tjekke den grundigt, så du undgår kedelige overraskelser senere. Husk også at prøvekøre bilen grundigt.

LÆS MERE: Tjek den brugte bil grundigt før køb

Reklamationsret

Når du som forbruger køber brugt bil hos en bilforhandler, er du sikret en reklamationsret på to år, uanset om det er nedskrevet eller ej. Du er nemlig altid sikret en reklamationsret i henhold til Købeloven. Købeloven har et særligt afsnit om forbrugerkøb, og reglerne i det afsnit er ufravigelige. Det betyder, at selvom bilforhandleren udarbejder en aftale om, at disse regler ikke gælder, så er en sådan aftale ikke gyldig. Aftalen vil kunne tilsidesættes i en eventuel sag.

Formodningsregel

Der kan reklameres over fejl hvis årsagen var tilstede på købstidspunktet af bilen. Det er køberen, der har bevisbyrden for, at der er en fejl på bilen, og at fejlen også var der på købstidspunktet. Der skal være tale om en såkaldt oprindelig mangel. Dog er der også en såkaldt ”formodningsregel”. Den går ud på, at der er en formodning om at fejl, der viser sig inden for de første seks måneder efter købet er oprindelige fejl. Det skal forstås således, at der er en formodning om, at fejlen var der på købstidspunktet, medmindre sælgeren kan sandsynliggøre, at en fejl først er opstået efter leveringen af bilen. Sælger kan somme tider løfte den bevisbyrde ud fra fejlens karakter, eller hvis han har en erklæring fra en uvildig tredjepart, som viser at den pågældende komponent er undersøgt, og at der ikke var fejl på den. Hvis det ligger helt fast, at en fejl først er opstået efter købet, er fejlen ikke omfattet af reklamationsretten.

LÆS MERE: Om købeloven 

Garanti på brugte biler

Hvis du skal have en bedre beskyttelse end den Købeloven giver, skal du sørge for at aftale med bilforhandleren, at han giver en garanti. En garanti er ikke noget, du har krav på, men kun noget du får efter aftale. Garantien skal den være anført i slutsedlen. En garanti dækker i modsætning til Købeloven de fejl, som opstår efter købet og inden for den aftalte garantiperiode. Det er bilforhandleren, der har bevisbyrden for at en fejl ikke er omfattet af garantien.

HUSK OGSÅ: Få alt på skrift i slutsedlen

Priser på brugte biler er til forhandling

Når du ankommer til forhandleren, skal du altid kigge grundigt på bilen og få en prøvetur. Når den brugte bil er nøje gennemgået for eventuelle fejl og mangler, begynder forhandlingen om prisen. Brugte bilers priser er altid til forhandling. Det er muligt, at din bilforhandler ikke vil sætte prisen ned på bilen, men så kan der forhandles om leverings- og finansieringsomkostninger. Det er ofte også muligt at forhandle om ekstraudstyr og få tillægsydelser som anhængertræk, rustbeskyttelse, radio, GPS osv.

SE MERE: Få tjek på den brugte bil

Gamle bil del af handlen

Hvis din gamle bil indgår i handlen, så pas på, at det ikke bliver dig, der finansierer rabatten på den brugte bil ved at få en alt for lav pris for den gamle. Undersøg hjemmefra hvad du kan få for din gamle bil hos andre bilforhandlere og ved privat handel. Det er nemlig ikke altid en fordel at lade den gamle bil indgå i handlen. 

LÆS OGSÅ: Undgå at blive snydt, når du bilvurderinger

Slutseddel er bindende

Når man køber brugt bil hos en bilforhandler, vil han normalt udfærdige en slutseddel, som begge parter skriver under på. Du skal være helt klar over, at når du har skrevet under på slutsedlen, har du indgået en bindende aftale om køb af bilen, med mindre du har taget forbehold for FDMs godkendelse i slutsedlen. Derfor skal du også læse slutsedlen grundigt igennem, inden du skriver den under. Alle de aftaler, I har indgået, skal fremgå af slutsedlen. Du kan med fordel bruge FDM's tillæg til slutseddel, når du skal handle brugt bil hos en erhvervsdrivende. Når du indgår købsaftalen, skal du være opmærksom på, at hvis at bilen er ”købt som beset”, ”en gros” eller lignende, er det ikke et gyldigt forbehold overfor en forbruger. Sælger kan derimod godt tage konkrete forbehold, hvis han for eksempel ved, at der er konkrete fejl på bilen, som I har drøftet og er enige om, at han ikke laver. Det bør så bare afspejle sig i prisen.

TAG MED: FDMs tillæg til bilforhandlerens slutseddel

Lad FDM tjekke slutsedlen

Før du skriver under på en slutseddel, bør du tage forbehold for, at FDM kan godkende din slutseddel. Forbeholdet står bl.a. på FDMs tillæg til bilforhandlerens slutseddel. Slutsedlen sender du efterfølgende til FDM. Vi vil gennemgå din slutsedlen inden 24 timer fra modtagelsen på hverdage og sikre, at din slutseddel er lovlig, og du ikke bliver stillet dårligt med handlen. Hvis du allerede er medlem af FDM, er servicen en del af dit medlemskab. Er du ikke er medlem, skal du tegne et medlemskab til 640 kr. om året samtidig med, at du indsender din slutseddel. FDMs jurister og tekniker kan hjælpe dig både før og efter dit bilkøb.Vær opmærksom på, at FDM ikke har haft mulighed for at se bilen. Så bilens stand og evt. fejl indgår ikke i vurderingen, når vi gennemgår slutsedlen. Her anbefaler FDM, at du sikrer dig og får bilen testet med en FDM Brugtbiltest.

LÆS OM: FDM forbehold i din slutseddel

Afhentning af bilen

Når du henter bilen hos bilforhandleren, bør du begynde med at gå rundt om bilen og tjekke, at bilen stadig er i den stand, du så den i sidst. Havde du en aftale med din bilforhandler om ting, som skulle ordnes på bilen, så undersøg om det er gjort korrekt og efter den aftale I indgik. Tag gerne en kort prøvetur, hvis der var ting, der havde med kørsel, der skulle rettes. Hvis alt er i orden, og du har modtaget dokumentation for at bilen er blevet omregistreret, kan du betale det aftalte beløb på slutseddelen. Kør aldrig fra din bilforhandler uden den originale registreringsattest.

Undgå andre brugtbil-fælder

Du kan selv gøre en del for at undgå at gå i brugtbil fælder:

  • Tjek af bilforhandleren ikke er på firmatjek eller Ankenævn for Bilers udhængsskab, som har lister over firmaer, der ikke efterlever deres afgørelser
  • undersøg selv om der er restgæld i bilen på bilbogen
  • Få bilen testet inden køb. Godkendt ved syn, betyder ikke at bilerne er fejlfri eller i god stand. Ved syn foretages der alene stikprøvekontrol om bilens lovlige stand. Bestil en brugtbiltest hos FDM.
  • Gennemgå bilen for at kontrollere, at alt beskrevet udstyr er tilstede. Gem annoncen, hvis der senere hen skulle opstå tvivl omkring det.
  • Se altid på bilens registreringsattest og tjek bilens årgang. Få det eventuelt også noteret i slutsedlen.
  • Undersøg selv markedet for finansiering. Forhandleren får ofte provision af finansieringsselskabet.

Læs mere om køb af brugt bil på fdm.dk

 

Køb brugt bil hos privat person
Kontakt FDM og få hjælp til dit bilkøb
Tjekliste, når du skal se på brugt bil

Gå ikke glip af bilviden og gode tilbud

Få bilnyheder, gode råd om vedligeholdelse af bilen samt aktuelle tilbud fra FDM.

Rediger
 |  Skrevet af: Anthony Jacob
#5Jeg har prøvet for første gang i denne måned, og jeg kan sige din tjeneste er ikke godt på alle. du kan ikke hjælpe folk på alle. Meget dårlig service :-(
Rediger
 |  Skrevet af: Søren Hansen
#4Hej Jeg købte d. 26/05-2015 en VW Touran med A1 garanti. Bilen kører fint, men er begyndt med at hugge/Klonk lyd ved nedgearing til 2 gear ( Biler er med DSG = automatgear ). Sælger/Forhandler mener at med 285000 km er det nok det man må forvente. Efter langt tids snakken frem og tilbage, kom sælger/Forhandler til den konklusion, at jeg skulle betale mellem 2000 og 4000 kr for rep. kan det være rigtig ??? Men jeg skulle være klar over at evt. justering eller udsk. af kobling vil stå for egen regning, kan det være rigtig ???? Det skal med at sælger/Forhandler ikke vil dukmunter at den har været på værksted en hel dag for at få lavet hugge/Klonk lyd ved nedgearing til 2 gear. han sluttede med at sige, det er lige meget med at jeg kørte en sag fordi der går alligevel 14 måneder inde jeg høre fra nogen.... Garantien udløber d. 26/08-2015 Håber virklig i kan hjælpe Mvh Søren Hansen
Rediger
 |  Skrevet af: Brian Knudsen
#3Jeg købte i uge27 en Fiat Panda.Bilen har kørt og kører fint,men er begyndt med at hugge i koblingen ved tilkobling.Min mekaniker mener at med 112000 km er det nok en ny kobling.Forhandleren mener det samme og har givet mig en pris på 2500,00 kr +moms.Mit spørgsmål er,er det mig der skal betale.Mvh Brian Knudsen nr1534969.
Rediger
 |  Skrevet af: Debbie Hedegaard
Quoting: Morten Poulsen
#2Kære Morten Poulsen

Tak for din kommentar.

Hvis du er medlem af FDM, har du mulighed for at få rådgivning af vores tekniske og juridiske eksperter. Du kan skrive til Rådgivningen her:

http://www.fdm.dk/kontakt/kontakt-fdm-raadgivning

Jeg vil bede dig sende din forespørgsel her, så vi kan sikre, at du kommer i dialog med rette eksperter. Ligesom vi efterfølgende også har mulighed for at finde frem til din forespørgsel, hvis vi skal hjælpe ved anden lejlighed.

Er du ikke medlem endnu, kan du bruge dette link til at blive medlem. Efterfølgende vil FDMs jurister kunne hjælpe dig med råd og vejledning.

http://www.fdm.dk/bliv-medlem

Med venlig hilsen

Debbie Hedegaard
Webredaktør
Rediger
 |  Skrevet af: Morten Poulsen
#1Jeg troede at der kun var en reklamationsret på 3 måneder ved brugtbilskøb hos forhandler.
Jeg står nu med et spørgsmål.
I september 2012 køber jeg en brugt suzuki swift fra 2007 hos en forhandler.
Vi er glade for den men efter en måned høres der en meget svag "rallen" fra gearstangen. Jeg tænker det er en billigbils sygdom og det nok er sådan med japaner biler.
7 Måneder efter kan bilen hverken gå i bak gear eller 5 gear.
Jeg kontakter en mekaniker der skaffer mig et 5 gears "kit" til renovering for 2300,- og laver den selv, inklusive olier kostede reperationen mig 2700,-. Bilen virker, Ralle lyden er væk og har taget billeder af processen. Fandt ud af undervejs at et stykke indmad ved gear gaflen er knust.
Vil jeg medrette kunne gå til forhandleren med billeder og dokumentation, og forlange at han skal betale mine omkostninger?

Indsend kommentar

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML tags: <a> <p> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><span><div><br />
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Filter for image paths to CDN URLs

Yderligere information om inddataformater

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen

FDM netbutik

Stort udvalg af udstyr til bilen