Fik store skader på sin bil: Vaskehallen hvirvlede bildørene op

Enhver bilejer ved, at man som minimum skal tage antennen af og evt. folde sidespejlene ind, når man kører bilen i vaskehal. Men med nye, smarte biler, skal man f.eks. også være opmærksom på, at håndtagene ikke stikker ud, erfarede en uheldig bilejer, da vaskehallens børster åbnede bagdørene på hans bil.

Skader i vaskehal
Bilist

Beskeden om åbne bagdøre kom frem på skærmen, og larmen i kabinen blev endnu højere. Ejvind Juul Pedersen vendte sig og så, at vaskehallens børster havde godt fat i begge bagdøre. Han reagerede hurtigt, og fik lukket bagdøren bag ham, men den anden i modsatte side kunne han ikke nå.

Hans hustru sad ved siden af ham, og de kunne se, hvordan højre bagdør blev bukket op langs bilen, så den stod parrallet med fordøren, mens vandet sprøjtede ind på bagsædet. Efter nogle sekunder aktiverede han vaskehallens nødstop ved at dytte, og børsterne stoppede ud for fordørene, så de var fanget i bilen.

– Det var en traumatisk oplevelse, for man regner ikke med, at det kan ske, og man kan ikke rigtig høre, at det sker. Det larmer ret meget i forvejen, og lyden blev blot endnu mere drabelig, da dørene blev åbnet. Det hele gik meget stærkt, og man aner ikke, om maskinen kværner hele bilen, eller hvad der sker, fortæller Ejvind Juul Pedersen om episoden.

Dørhåndtag vippede ud

Han fik sin nye Hyundai Ioniq 6 i september sidste år og vasker den ca. hver fjortende dag. Han har ikke oplevet noget lignende, og normalt sidder han ikke i bilen, når den bliver vasket.

Men denne gang valgte han en anden vaskehal, end han plejer, og han blev siddende i bilen for at betale ved terminalen. Den kunne han ikke nå gennem vinduet fra førersædet, så han steg ud, fik betalt og kørte ind i hallen.

Det betød samtidig, at de elektriske dørhåndtag i den pågældende bilmodel automatisk vippede ud fra døren, og de går først ind igen, når bilen har kørt et vist antal meter, har nået en vis hastighed, eller hvis man låser dørene.

– Jeg havde lukket mit vindue efter betalingen, men jeg overvejede ikke at låse dørene. Det skete ikke noget, da børsterne kørte forbi fordørene, men det virkede som om, de ændrede omdrejningsretning, og derfor må de så have fået fat i håndtagene på bagdørene, vurderer Ejvind Juul Pedersen.

Fik hjælp til at komme fri

Flere mennesker udenfor havde set episoden og kunne hjælpe dem med at ringe efter hjælp fra den ubemandede vaskehal, der kunne nulstille og fjerne maskinen.

Hans værksted har vurderet, at skaden vil koste ca. 60.000 kr., for det kræver en ny bagdør, to andre døre skal rettes op, tre af dem skal males, og noget af indtrækket skal skiftes, da det blev revet op af børsterne.

Sagen er endnu ikke afsluttet, men bilens kaskoforsikring dækker som udgangspunkt denne type skader.

Hvis det går galt i vaskehallen

Oplever du selv at få skader på bilen i vaskehallen, opfordrer FDM til, at du straks sikrer dig bevis for skaden og årsagen, da det er dig, der skal bevise, at skaden er sket i vaskehallen og ikke andre steder.

– De fleste vaskehaller er videoovervåget, så kontakt ejeren med det samme, forklar hvad der er sket og bed om at se optagelserne – helst inden du fjerner bilen. Du bør også tage billeder af skaden og af vaskeanlægget, især hvis der er synlige tegn på fejl eller manglende vedligeholdelse. Er der vidner, så få deres kontaktoplysninger, lyder rådene fra Martin Velde Andersen, der er teknisk konsulent hos FDM.

Bilens kaskoforsikring dækker som udgangspunkt denne type skader, men det kan både koste dig en selvrisiko og en forhøjelse af forsikringspræmie fremadrettet.

Husk at låse bilen

Uanset, om du sidder i bilen eller ej, når den er i vaskehal, så sørg for at låse den.

– På den måde forhindrer du, at børsterne risikerer at få fat i dørhåndtag, klap til elstik, håndtag til bagklap eller at aktivere evt. sensor ved bagklappen. Husk også at følge vaskehallens anvisninger, og bl.a. lukke vinduer og soltag og afmontere antenne og løstsiddende dele, påpeger Martin Velde Andersen.

En Hyundai Ioniq 6 som Ejvind Juul Pedersens kan låses ved at holde en finger på dørhåndtaget eller på en knap inde i bilen. På afstand kan man forhindre, at bilen låses op utilsigtet ved at holde nøglens låseknap nede og derpå trykke på oplåsningsknappen, så de begge er nede i mere end fire sekunder. Når havariblinket lyser fire gange, er den låst og kan først låses op med oplåsningsknappen på nøglen.

Undersøg selv, hvordan det virker på din bilmodel.

Få råd og vejledning hos FDM

Husk, som medlem af FDM kan du altid få råd, vejledning og hjælp til at få overblik over dine rettigheder, hvis der f.eks. er kommet skader på bilen efter en tur i vaskehallen.

Kontakt rådgivningen